Vem delar du säng med?

Det kanske kan vara en intim fråga om vem man går till sängs med, men det kan helt enkelt vara en genuin fråga. Vem man delar säng med kan nämligen påverka hur ens familj ser ut, hur kramvänliga man är mot barnen exempelvis  Är det din partner som du inte längre kan sova utan eftersom ni vant er med doften, är det sparkande ungar som håller er vakna eller är det er hund Rolf som flåsar dig i nacken. Vem det än är så kan det mycket väl handla om er syn på hur familjen ser ut.

Sovrummet är närmast heligt för de flesta och det är här familjen får sin sömn, antingen tillsammans eller i flera rum. Familjer ser olika ut och det kan vara så att en familj består av två vuxna och en hund som utgör familjen, det kan också vara den mer traditionella med föräldrar, barn och husdjur. Oavsett hur en familj ser ut som finns det olika sovrutiner i hemmet, barnen i sina egna sängar men som kommer tassande om nätterna och vill krypa ner hos föräldrarna där det är tryggt. Det som har förändrats är att föräldrarna ofta kryper ned emellan sina Beach House sängkläder och får sedan sova där ifred hela natten, den enda familjemedlem som faktiskt kommer intassande är lilla hunden Rolf. Närheten till våra barn har avtagit menar forskaren Gabbs i sin avhandling, och istället har våra husdjur tagit platsen bredvid oss i sängarna. Djuren har blivit en familjemedlem helt enkelt och vi omnämner våra husdjur på ett helt annat sätt idag:

I många familjer fanns ett husdjur – oftast en hund eller en katt men ibland också en kanin eller ett marsvin – som av alla med en mun omtalades som en medlem av familjen. (läs hela artikeln om hur vi sover här)