Sömn är viktigt för att du ska fungera

Sömn är ett av kroppens viktigaste behov. Utan sömn mår du inte bra och din kropp samt hjärna kommer till slut att sluta fungera. Trots den otroliga vikten av sömn är det många som har insomningssvårigheter och sover oroligt.

Du har säkert hört att man ska sova 7-8 timmar per natt för att må bra men detta är inte allt. Även om du sover dessa timmar spelar det ingen roll om du sover oroligt och inte hamnar i djupsömn. Kvalitativ sömn är precis lika viktigt som hur många timmar du ska sova. Vad kan du då göra för att din sömn ska få högre kvalitet?

Öka kvaliteten på din sömn

Det finns många tips och trix du kan ta till för att sova bättre men här kommer saker som kan påverka och förbättra din sömnkvalitet.

Trivsamt sovrum

mörkt sovrumHa ett sovrum som är mörkt, tyst och lugnt för att skapa en trivsam stämning där du kan slappna av. Inred med sängen i fokus och sätt inte in onödiga möbler och saker. För att få det mörkt bör du använda dig av Nolhaga Hem mörkläggningsgardiner som gör det kolsvart i rummet. Skaffa sköna sängkläder av hög kvalitet och köp en säng som är anpassad efter just din sömnstil. Många sängbutiker har sömnspecialister som analyserar hur du ligger i sängen och kan hjälpa dig att hitta rätt. En säng har du i många år så även om det är ett dyrt inköp bör du satsa på kvalitet. Det kommer att löna sig i längden.

Undvik störningar

Stress är en riktig bov för sömnen. Lämna telefoner, datorer och andra teknikprylar utanför sovrummet så du kan fokusera endast på din sömn. Undersökningar har visat en koppling mellan just sociala medier och dålig sömn. Exakt varför vet man inte men en anledning tros vara att detta blåa ljuset som kommer från telefonskärmarna gör att man blir piggare.

Hälsa och dagsaktiviteter

Din hälsa påverkar hur du sover. Tränar du på dagen sover du bättre under natten, träna dock inte fyra timmar innan du ska sova. Undvik drycker med koffein som är uppiggande samt försöka hålla en regelbundenhet. Går du och lägger dig samma tid varje dag vänjer sig kroppen vid detta och vet vad den ska göra.