Så tar du hand om hyn när du jobbar natt

Om du jobbar natt spenderar du inte så mycket tid i dagsljus, vilket gör att du kan behöva anpassa din hudvårdsrutin därefter. Regelbunden peeling och en bra hudvårdsrutin är viktigt för att hålla huden i balans. Även kosttillskott med D-vitamin kan vara bra.

När du inte är ute i dagsljus finns det risk för att du inte får i dig tillräckligt med D-vitamin från solen vilket kan påverka hyn. Vid oregelbundet arbetsschema med skift är det även lätt hänt att du slarvar med hudvårdsrutinen på nattpasset. Här kan du läsa mer om hur du bäst tar hand om hyn när du jobbar natt.

Peela ansiktet regelbundet

Att peela ansiktet reegelbundet har många fördelar, framför allt för dig som jobbar natt. Genom att peela eller skrubba ansiktet kan du snabbt få bort döda hudceller vilket ger en fräsch lyster. Genom att ta bort de döda hudcellerna gör du det även möjligt för huden att lättare ta upp näringsämnen från de efterföljande hudvårdsprodukterna. Peelingen löser även upp tilltäppt hud vilket minskar risken för knottror och blemmor. Hos jolie.se hittar du välgörande ansiktspeeling i olika format och från olika märken. Där kan du välja mellan de tre olika peelingvarianterna:

  • Kornpeeling, även kallad skrubb eller mekanisk peeling, med små korn
  • Syrapeeling med AHA, BHA eller PHA-syra.
  • Enzympeeling

En peeling ska användas en eller ett par gånger i veckan. Det är ett effektivt sätt att snabbt fräscha upp och ge hyn mer liv. Det är dock viktigt att inte peela för ofta eftersom det kan irritera huden. Om du använder peeling med syra bör du se till att inte överbehandla huden. Följ anvisningarna på produkten och vänj huden successivt. En fördel med att arbeta natt är att du kan använda dig av AHA-peeling året runt. AHA är en effektiv aktiv hudvårdsingrediens som dock gör huden extra känslig mot solens farliga strålar och därför är det många som undviker AHA under sommarhalvåret.

Ha en bra hudvårdrutin

Att ha en bra hudvårdsrutin är alltid viktigt för att hålla huden i balans. Vid nattjobb, framför allt oregelbundna arbetstider vid skift, är det extra viktigt att ha en enkel och effektiv hudvårdsrutin. Sätt ihop en rutin som består av några få utvalda produkter istället för att använda en lång komplicerad rutin. Rutinen bör bestå av en bra rengöring, ett serum och en återfuktande kräm. Samtliga produkter ska vara anpassade efter din hudtyp. Rengöringen tar bort allt smink och smuts efter arbetspasset och den återfuktande krämen ger näring åt huden. Serumet är den produkt som kan skräddarsys efter just dina behov, exempelvis om du vill jobba mot fina linjer, pigmenteringar eller porer. Den här rutinen kan du genomföra både morgon och kväll. Komplettera med en ansiktspeeling en eller flera gånger i veckan.

Ta kosttillskott med D-vitamin

Det är även viktigt att se över kosten om du vill hålla hyn i balans. Ett tillskott med D-vitamin kan behövas för dig som jobbar natt eftersom du inte får tillräckligt med D-vitamin via solen. Det är även viktigt att äta varierat och dricka mycket vatten. En balanserad kost kombinerat med bra hudvårdsprodukter är nyckeln till en fin hy som även klarar av stressiga nattskift.