Så sover du bättre

Genom att ha en skön och bra säng tillsammans med att det är mörkt, tyst och svalt i rummet har du bra förutsättningar för en god natts sömn. För varmt i rummet kan göra att du sover ytligt. Har du problem med sömnen finns det några knep som du kan testa.

När du ska sova är det viktigt att det är en bra temperatur i rummet. Om rummet är för varmt finns det risk att du kommer sova ytligare, vakna oftare och drömma mindre men det får heller inte vara för kallt. Den optimala sovtemperaturen är 14-18 grader. Rummet ska även vara mörkt och det ska vara tyst när du ska sova för en optimal sömn. När det är sommar är det svårt att få under 18 grader i rummet. Då kan det vara bra att ha en AC. Är du intresserad av att investera i en AC ska du kolla här https://20grader.se/ac och se om det finns något för dig.

Tips för en bättre sömn

Sleep.,Young,Woman,Sleeping,In,Bed.,Portrait,Of,Beautiful,FemaleFör att få en bättre sömn finns det några tips. Det är bra att ha rutiner kring sömnen som att gå och lägga dig samma tid och stiga upp ungefär samma tid. Om du gör detta kommer kroppen att vänja sig att sova och vakna vid samma tid. Innan du går och lägger dig är det bra om du försöker att varva ner. Det finns lite olika saker du kan göra som att ta en varm dusch eller dricka en kopp varm mjölk. Det är också bra att undvika allt blått ljus en stund innan du går till sängs.

Något annat som kan förbättra sömnen är att vara utomhus på dagen och få ljus. Ljus och mörker är nämligen viktigt för din sömn. På kvällen kan du dämpa belysningen för att kroppen ska förstå att det är kväll. Om du har sömnproblem ska du försöka att inte sova på dagen. Att sova på dagen kan göra att du hamnar i en dålig cirkel som leder till större sömnsvårigheter.