Så sover du bättre om natten

Många människor har svårt att sova om nätterna. De kanske har svårt att somna, eller vaknar flera gånger. Som tur är finns det flera tips på vad du kan göra för att få en så bra sömn som möjligt. Ibland kan det räcka med att du sänker värmen i rummet för att sova bättre.

orched flowers in vase and burning candles in white bedroomDet första som du behöver för att sova bra är en skön säng som passar dig. Vissa gillar mjukare sängar medan andra vill ha en lite fastare. Börja därför med att testa och se ifall det är din säng som gör att du inte kan sova. Om du redan har en säng som passar dig men ändå inte sover bra finns det fler tips på vad du kan göra för att förbättra din sömn.

Testa dig fram

Eftersom det kan vara svårt att veta vad som gör att du sover dåligt måste du helt enkelt testa dig fram. Några tips på vad som kan hjälpa dig att sova bättre är att se till att rummet är mörkt, testa att sänka värmen lite. Många sover nämligen bättre när rummet är svalt, mörkt och tyst. Sover du bättre om du har något bakgrundsljud kan du testa att lyssna på någon sorts avslappningsmusik. Trots att många säger att det finns ”rätt” saker att göra för att sova bra kan du vara en av de få som det inte fungerar för. Det finns egentligen inga rätt eller fel på hur du ska gå till väga för att sova bra. Det allra viktigaste är att du sover rätt antal timmar och gärna ostört, alltså utan att vakna flera gånger.

Lägg bort mobiltelefonen

Gör du precis som många andra, vilket är att ligga och spela på mobilen eller titta på videor efter att du har lagt dig, kan det bidra till sämre sömn. Det rekommenderas att du antingen stänger av mobiltelefonen när du ska sova eller lämnar den i ett annat rum. Använder du däremot mobilen som väckarklocka kan det hjälpa om du stänger av ljudet. På så sätt störs du inte av påminnelser eller ljudet från meddelanden.