Så slipper du sömnproblem genom ändrad kost

Så slipper du sömnproblem genom ändrad kost

Att ha sömnproblem är väldigt vanligt. Det är oftast inget du behöver oroa dig för, det är inte farligt om du vissa nätter får lite mindre sömn. Börjar det ske mer kontinuerligt och påverkar din vardag kan du bli av med sömnbesvären genom att ändra hur du äter.

Sömnproblem kan uppstå av olika anledningar. Den allra vanligaste anledningen är stress, men det kan även bero på störande ljud, sjukdomar, snarkningar, för mycket koffein eller nikotin i kroppen eller om du druckit alkohol. Vilken anledning som stör just dig vet bara du. Men det finns olika sätt att försöka bli av med det.

Ändra din kost

Om du har sömnproblem kan det ofta bero på att du har svårt att slappna av. Därför kan det vara en bra idé att testa olika sorters mat som hjälper kroppen att slappna av innan du går och lägger dig. Du kan även komplettera med kosttillskott som innehåller ämnen som hjälper kroppen att slappna av. Några exempel på mineraler som ska kunna hjälpa till är magnesium och kalcium. Du finner dessa mineraler i bland annat banan, spenat och mandlar. För att kunna somna lättare och bli av med dina sömnsvårigheter bör du försöka äta sådant som har höga halter av dessa mineraler kort före läggdags. Men tänk på att inte äta stora mål mat innan du ska gå och lägga dig då det ger dig energi och kommer ge motsatt effekt mot vad som önskas.

Kamomillte har stor påvisad effekt när det kommer till avslappning. Kamomillte är gjort av den rogivande örten kamomill och har använts i tusentals år för att hjälpa mot insomningsbesvär. Även varm mjölk är ett hett tips eftersom mjölken innehåller tryptofan som ger en lugnande effekt på kroppen.

Andra metoder

För att bli av med dina sömnbesvär kan du utöver den ändrade kosten försöka att röra på dig mer. Genom regelbunden rörelse mår du bättre och blir då naturligt trött på kvällen. Ett annat alternativ är att försöka minska den stress du upplever i livet. Hitta grundorsaken till stressen och undvik aktiviteter som gör dig stressad eller orolig. Du kan även försöka dig på att träna mindfulness eller göra andra avslappningsövningar för att slappna av och koppla bort det som stressar eller oroar dig. Om du inte hittar något sätt som fungera