Rätt vanor för bra sömn

Sömnen är bland de viktigaste du har för att su ska kunna fungera ordentligt som människa. Sover du inte tillräckligt så hamnar kroppen i obalans och, du blir stressad och på dåligt humör och kommer inte prestera lika bra på dagarna. Satsa på din sömn med bra vanor.

Saker du gör på dagen påverkar din sömn på natten mer än vad du tror. Vad du äter på dagen kan till exempel göra att du sover sämre. Småätande och fet mat har enligt vissa undersökningar kopplats ihop med dålig sömn och sömnbrist. Tänk därför på vad du äter.

En balanserad kost för bättre sömn

sömnproblemDu bör alltid tänka på att äta hälsosam och varierad kost för att du ska må bra. Får dig inte i dig tillräckligt av vissa ämnen så bör du ta vissa tillskott. Omega 3 är ett bra exempel på detta. Ta Omega 3 tabletter varje dag för att säkerställa att du får i dig rätt mängd. Det du annars kan tänka på är att äta mycket hälsosamma grönsaker, fet fisk men också lagom med kolhydrater. Se även till att äta och sova på regelbundna tider så att du vänjer din kropp vid när du ska äta och när den ska sova. Forskning visar också att de som äter frukost sover bättre. Hoppa därmed aldrig över frukosten.

Sömnproblem kan gå i arv

Även om du gör många saker för att förhindra dålig sömn kan det vara så att din sömnbrist är ärftlig. En nordisk studie visar att det finns ett samband mellan sömnbrist hos föräldrar och barn. Hos de föräldrar som sov färre än sex timmar per natt var det även vanligt att barnen sov färre timmar. Sömnproblem är vanligt idag så känn dig inte ensam med problemen. Tänk på att ha bra och nyttiga vanor så mår både du och din kropp bra.