Osmart med smarta telefoner i sängen?

Förstör din smartphone din nattsömn? Det är många som tar med sig sin telefon in i sovrummet. Men hur påverkas vi av den ständiga uppkopplingen eller – för den delen – hårdvaran som möjliggör den?

Folk försöker hela tiden hitta på nya etiketter för hus den nya teknologin ska användas. Får man kolla privattelefonen på jobbet? Får man messa vid matbordet? Och inte minst frågan om mobilens plats i sängkammaren är hett omdiskuterad. Det är en sak att skydda din iPhone med ett skal. Men vem skyddar dig från din iPhone?

Ingen konsensus kring iPhonen i sängen

Forskare är inte helt överens om i vilken utsträckning vi påverkas negativt av just telefoner. Många menar att vår sömncykel störs av det blå ljuset som skärmarna utstrålar, och att man helst ska undvika alla skärmar ett par timmar innan sängdags. Ett orimligt krav, kan man tycka. Andra hävdar att vi felaktigt beskyller vår teknologi för våra sömnproblem: en grupp forskare studerade under tre års tid sömnvanorna i delar av världen som ännu inte präglas av den uppkopplings- och teknikhets som finns i västvärlden. Deras resultat visade att människorna på dessa platser sov cirka 6,5 timmar per dygn. Alltså en timme mindre än vad som är standard i den industrialiserade världen.

Vad de flesta sömnexperter dock är överens om är att det, överlag, inte är någon bra idé att göra något annat än att sova i sängen. Att äta, titta på serier eller slösurfa lär hjärnan att inte associera sängen och sovrummet med sömn, utan rekreation. Ett mönster som kan bli svårt att bryta. Fast… Det finns faktiskt en form av rekreation som är bra för sömnen. Forskning visar att sex kan hjälpa dig att somna. Dessutom är det mer tillfredsställande än att mållöst scrolla genom facebookflödet, eller hur?

Vill du lära dig mer om varför det är viktigt att varva ned innan sängdags? Kolla videon nedan: