I förkylnings- och influensatider är det extremt viktigt att hålla immunförsvaret på topp och ett av dess viktigaste komponenter, vid sidan av bra näring och motion, är god sömn. Människor som sover dåligt får ett markant nedsatt försvar mot infektioner och virussjukdomar och en av de stora bovarna i dramat är bihåleinflammation. Ibland är det dock inte lätt att veta om du drabbats!
Bland de vanligaste orsakerna till att en person fått en inflammation i bihålorna är allergier, förkylningar och influensor. Genom snorbildningen som skapas av dem blir slemhinnorna inflammerade och då bihålorna till stor del är inkapslade kan virus och bakterier inte komma ut. Det finns flera sätt att både behandla och förebygga problemet om du misstänker bihåleinflammation och det är viktigt att snabbt ta itu med det för att undvika vidare komplikationer.
Symptom och behandling
Det absolut vanligaste symptomet på bihåleinflammation är en känsla av tryck eller smärta i huvudet och ansiktet, särskilt där bihålorna sitter – det vill säga runt näsan och ögonen. Andra symptom på inflammation är dagtrötthet, kronisk täppthet i näsan, ont i halsen och att luktsinnet är nedsatt och de flesta upplever att symptomen blir värre när de ligger ner. I vissa fall orsakar bihåleinflammation av problem i munhålan och då är det även vanligt med tandvärk, särskilt i överkäken. I de flesta fallen går det att bli av med inflammationen genom att exempelvis:
- Dricka mycket vatten
- Skölja med saltlösning
- Använda receptfria nässprayer
- Göra ångbad
- Sova med huvudet högt
Ibland krävs dock läkarhjälp och om du har gått med symptomen under en längre tid kan antibiotika eller receptbelagda sprayer komma att behövas.
Tips för att sova bättre
Människor med ett starkt immunförsvar brukar klara av alla sjukdomar bättre än andra och forskning har visat att sömnen är ett mycket starkt vapen i kampen mot dem. När en individ sover så får kroppen möjlighet att återhämta sig och rensa ut allt negativt slagg, vilket är essentiellt för hälsans skull. Ett svalt, mörkt och tyst sovrum är A och O, och det är viktigt att undvika stressfaktorer som Tv och skärmar innan läggdags. Klara, friska bihålor är också viktiga för att sömnen ska bli både kvalitativ och kvantitativ.