Fakta om hyperhidros – översvettningar

Fakta om hyperhidros – översvettningar

Om du känner att du svettas överdrivet mycket kan det hända att du lider av hyperhidros. Många som lider av hyperhidros upplever att de blir begränsade i vardagen eller får svårt att sova. Lyckligtvis finns ett antal effektiva behandlingsmetoder.

Hur problemen ser ut och var de är lokaliserade är ganska individuellt. Vissa har kraftiga svettningar från ett område, till exempel fötter, händer eller armhålor, medan andra kan ha problem från flera områden. På Svettmottagningen i Stockholm finns unik kompetens gällande hyperhidros. Kontaktar du kliniken kan de utreda din unika situation och ta fram rätt behandling.

Lider du av hyperhidros?

Att svettas är fullt naturligt och alla människor svettas i någon utsträckning. Det är nödvändigt för att reglera kroppstemperaturen, särskilt när du anstränger dig fysiskt. Hyperhidros är när svettningarna är kraftigare än vad som behövs för temperaturreglering. Orsaken är ökad aktivitet i den del av nervsystemet som skickar impulser till svettkörtlarna. Inte sällan är sjukdomen ärftlig och den förekommer hos både män och kvinnor i lika stor omfattning.

Symptom på hyperhidros är att dina dagliga aktiviteter blir begränsade av svettningar. Det kan hända att det ger svårigheter i sociala sammanhang eller i arbetslivet. Armhålorna är det vanligaste problemområdet för hyperhidros. men det kan också drabba till exempel fötter, händer, ljumskar och ansikte. Tecken brukar visa sig före 25 års ålder och när de finns kvar efter ett halvår är sannolikheten stor att det handlar om hyperhidros.

Lindriga problem kan ofta behandlas på egen hand med antiperspiranter eller aluminiumklorid, som är den aktiva substansen i Absolut Torr som säljs receptfritt på apotek. Vid mer allvarliga problem är det rekommenderat att besöka en specialiserad klinik som Svettmottagningen i Stockholm. För hyperhidros är det möjligt att göra en noggrann utredning och ta fram en lämplig behandlingsmetod. Då finns chansen att motverka överdrivna svettningar med mycket god effekt, utan några betydande biverkningar.

Så behandlas hyperhidros

Först sker en bedömning av patienten. Hyperhidros brukar klassificeras enligt HDSS som står för ”Hyperhidrosis Disease Severity Scale”. Den betecknar hur allvarlig hyperhidros som patienten lider av och det brukar även vägleda valet av behandlingsmetod.

  • HDSS 1 – Det finns ingen större begränsning av dagliga aktiviteter. Receptfria läkemedel och kosmetika är oftast fullt tillräckligt för sådana personer.
  • HDSS 2 – Patienten upplever viss begränsning av vardagen. Vidare utredning kan vara nödvändigt, samt läkemedel och visst stöd från primärvården.
  • HDSS 3 – Problemen är svåra att tolerera och ger en negativ inverkan på dagliga aktiviteter. Ett besök på en specialiserad klinik är rekommenderat för att få rätt behandling.
  • HDSS 4 – Hyperhidros som är så besvärlig att den är ständigt begränsande. I sådana fall kan mer kraftfulla behandlingsmetoder som botulinumtoxin vara ett tänkbart alternativ.

Låt inte svettningar begränsa livet

Forskningen har gått framåt gällande hyperhidros och det finns ingen anledning att lida i tysthet. Har du till exempel sömnproblem eller vardagsproblem av svettningar så kan du få effektiv behandling. På Svettmottagningen i Stockholm finns lång erfarenhet av hyperhidros. Tveka inte att kontakta kliniken om du är i behov av hjälp eller om du vill ha svar på frågor.