Skottdrama i Sollentuna två mil norr om Stockholm, skottlossning i Kista, man mördad i Akalla, Dråp och slagsmål på Hissinge i Göteborg, kvinna försvunnen i Halmstad. Det känns som det händer mycket nu. Sverige är oroligt, ja hela världen är oroligt. Vi har en potentiell president i USA vid namn Donald Trump som vill stoppa all invandring, som är kvinnofientlig och uttalar sig mycket rasistiskt. Bara för en vecka sedan mejlade en möjlig terrorist från IS ner människor på strandpromenaden i Nice och dödssiffran blev svindlande hög, dagen efter väljer militär från Turkiet att vända sig mot sin president som i sin tur kan beskrivas som en halvdiktator. Klart det känns oroligt, med all denna information från både tidningar och sociala medier om en värld som brinner. Men hur farligt är det egentligen i Sverige?
Är vi otrygga?
Det som många dock tror, att Sverige har blivit ett otryggt land – det stämmer inte. Det må vara mer oroligt i världen än på väldigt länge, men i Sverige är det ingen fara utan här är det tryggare än på länge. Våldsbrottsligheten har faktiskt blivit betydligt lägre de senaste 25 åren. En som lyft just detta är Carl-Johan Svensson, politisk journalist. Han skriver:
I sommar har ännu en debatt om vad ”svenskhet” är blossat upp. Samtidigt verkar utmålande av samtiden som hotfull generera stora framgångar i valmanskåren. Även kvällstidningar överhopas med krigsrubriker om våld och elände. Sammantaget skapar detta ett klimat där nostalgiskt tillbakablickande ter sig tilltalande. Men det är lätt att glömma att statistiken talar ett helt annat språk. Materiellt har vi det bättre än någonsin och våldsbrottsligheten har kraftigt minskat de senaste 25 åren.
Vems ansvar är det då att förmedla en sann bild av hur Sverige som land ser ut? Det går inte att media ska skrämma svenskarna till att känna sig otrygga, samtidigt måste ju de händelser som sker berättas. Det är en svår kombination och en lösning är en ej funnen. Ett som är säkert är dock att du som känner dig otrygg inte ska behöva vara det, men det kan bli bättre med ett bra larm – någonting vi har skrivit om här.